Dit doen we

Kindercentrum Sunshine

Dagelijks komen er 150 tot 200 Yezidi kinderen naar het kindercentrum. Het kindercentrum is een veilige plek waar kinderen zichzelf mogen zijn. Waar ze deelnemen aan sociale en educatieve programma’s.

Er worden taallessen gegeven, er is tijd voor storytelling, knutselen en natuurlijk veel buitenspelen.

De zorgen van thuis glijd van ze af zodra ze de poorten binnen rennen.

Geeft ontheemde Yezidi kinderen een toekomst

Maak kennis met ons team

Kinderclub

De activiteiten van Moqimi reiken verder dan het kindercentrum. Ook op andere locaties worden wekelijks kinderclub of ‘Shine’ club gehouden. De kinderen genieten ontzettend van de aandacht en de tijd om onbezorgd te spelen, naar verhalen te luisteren en het knutselen.

Alfabetisering en meer

Het centrum is ook een plek voor tieners en volwassenen. Voor hun zijn er Arabische lessen, Shine programma’s en handwerk lessen.

Ultimate frisbee

Sinds 2020 zijn we betrokken bij het opzetten van de frisbeesport in de omliggende dorpen, als onderdeel van een groter sportontwikkelingsproject van GIZ.

Een gemêleerde groep tieners begon ultimate frisbee te leren spelen. Ze pikten het heel snel op en al snel begonnen we met andere groepen in andere dorpen. Nu zijn deze trainingen gegroeid en zijn er eigenlijk vier frisbeegroepen in de Sharia-vallei.

Het is een ‘no physical touch’ sport. Het past dus perfect in deze oosterse cultuur waar jongens en meisjes niet geacht worden openlijk met elkaar om te gaan.

Het introduceren van deze sport hier is niet alleen bedoeld om een nieuwe generatie fit en actief te krijgen. Er zijn sociale doelen aan verbonden. Ze leren over de waarde van vredesopbouw, toewijding en discipline, hoe je een goede verliezer kunt zijn, hoe je anderen kunt prijzen en leren een kritisch denkvermogen ontwikkelen.

Shine

Shine & Strength programma's

De tieners van deze gemeenschap hebben heel wat te verduren gehad. De meesten hebben de vlucht voor IS in 2014 bewust meegemaakt en kampen met herinneringen die zelfs voor volwassenen amper te bevatten zijn.

Als tiener kan het sowieso al lastig zijn om met alle veranderingen in hun leven om te gaan. Het ontdekken wie ze zijn en wie of wat ze willen worden. En dat in een omgeving waar culturele en generatie verschillen immens zijn.

Tijdens Shine & Strength word aandacht gegeven aan sociale waarden, ontdekken van je karakter en persoonlijkheid. Hoe om te gaan met boosheid en verdriet. Shine is voor meisjes en jonge vrouwen en  Strength is hetzelfde programma maar aangepast voor jongens.

"Thuis ben ik vaak verdrietig. Mijn vader is niet meer bij ons. In het centrum kan ik mezelf zijn en voel ik me welkom met mijn vriendinnen. De wekelijkse Shine lessen betekenen veel voor mij. Ook als ze zijn afgelopen wil ik blijven komen."
Vian
"Onze ouders doen hun best om voor ons te zorgen. Maar we zijn met velen thuis. Twee van mijn broers zijn getrouwd. We wonen allemaal in één huis en hebben niet genoeg inkomen. Natuurlijk is er dan vaak ruzie. Hier kan ik leren hoe ik kan omgaan met mijn boosheid. En leer ik anderen beter te begrijpen."
Ferhat

Humanitaire hulp

De armste onder de gemeenschap krijgen voedselpakketten. Dat zijn meestal gezinnen die geen kostwinner hebben, waar één van de ouders is weg gevallen door ziekte of scheiding. Regelmatig zijn er distributies aan de kinderen van het centrum en elders in de dorpen; zoals schoenen, kleding en schoolspullen. In noodsituaties springen we bij om bijvoorbeeld de medische rekeningen te betalen.

This post is also available in: English (Engels)